logotype
MŪSŲ DRAUGAI




Kuo skiriasi alaus rūšys?

Lietuva – alaus mėgėjų šalis: maždaug pusė visų parduotų alkoholinių gėrimų yra alus, o jo daryklų skaičiumi tenkančiu vienam gyventojui kone prilygstame alaus kultūra garsėjančiai Vokietijai. Tačiau ar prilygstame jai išprusimu apie šį gėrimą? Dažnas alų skirsto tiesiog į šviesų ir tamsų, gamintojai vis dažniau ženklindami alų vartoja terminus „lager“ ir „ale“ – būtent tai ir yra pagrindinės dvi alaus atmainos. Kuo šios rūšys skiriasi? Plačiau apie tai pasakoja alaus someljė profesorius Linas Čekanavičius.

Alaus klasifikacijos išradėjo giminės šaknys – Lietuvoje

Alų, kaip ypatingos technologijos gėrimą, įvairios kultūros žino jau seniai. Tačiau tik XX amžiaus pabaigoje iš Lietuvos žydų (litvakų) kilęs britas Michaelas Jacksonas pasiūlė detalią alaus atmainų ir stilių klasifikaciją. Pagal ją, remiantis gamybos technologiją išskiriamos dvi pagrindinės alaus atmainos – apatinės ir paviršinės fermentacijos alus.

„Atsižvelgiant į šiuos gamybos būdus, alaus tipams suteikiami ir pavadinimai: lageris (lager) arba elis (ale), kurie savo ruožtu dar skirstomi į bent 30 skirtingų stilių – pagališvaizdą, stiprumą, mielių rūšį, panaudotas grūdų rūšis, kvapą, skonį, pojūtį burnoje, naudotus apynius, kitus ingredientus,“ – aiškina prof. Linas Čekanavičius.

Populiariausias – „lager“ alus

Apatinės fermentacijos alus, kitaip vadinamas lageriu, fermentuojamas žemoje temperatūroje. Ši rūšis atsirado Bavarijoje, kai alų gaminantys vienuoliai šį pradėjo laikyti rūsiuose vėsiai – tokiu būdu fermentacijos procesą atliekančios mielės nusėda statinės dugne. Šiuo būdu alus fermentuojamas apie dvi savaites, o brandinamas nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių. Lagerio tipo alus dažniausiai gaminamas iš miežių ir pasižymi palyginus lengvu daugeliui priimtinu skoniu. Dėl šios priežasties būtent šis alaus tipas yra populiariausias pasaulyje – skaičiuojama, kad 90 proc. parduodamo alaus yra šio tipo, jis dominuoja ir Lietuvoje.

Pasak L. Čekanavičiaus, dauguma lagerių yra šviesūs, tačiau kai kurio alaus spalva gali būti ir visiškai juoda. „Šio tipo alaus skonis varijuoja nuo salsvo iki kartaus. Geriausiai žinomi lagerio stilių šeimos atstovai randami ir Lietuvoje: pilsneris, šviesus (helles), Miuncheno, tarpsezoninis (bock). Dauguma Lietuvoje gaminamų lagerio rūšių gali būti priskiriamos šviesiajam – pale lager,“ – sakė ekspertas. Pasak jo, lagerio tipo alus akivaizdžiai dominuoja mūsų rinkoje, jį siūlo dauguma į masinę gamybą orientuotų didžiųjų šalies alaus gamintojų.

„Ale“ tipo alus – senųjų aludarystės tradicijų tąsa

Vis dėlto, iki atsirandant lagerio tipo alui, dar nuo šumerų ar senovės Egipto laikų, pasaulyje dominavo paviršinės fermentacijos alus – elis. „Skirtingai nei lageris, elis rauginamas šiltai, dėl to fermentacija vyksta sparčiau. Trumpesnė fermentacija aukštesnėje temperatūroje suteikia turtingesnį aromatą ir skonio kompleksiškumą. Elis paprastai yra sodresnio skonio nei apatinės fermentacijos alus. Jo gamybos procese taip pat dažniausiai naudojami miežiai, tačiau neretai jie papildomi ir kitais javais: kviečiais, rugiais, avižomis.Kartais verdant šio tipo alų taip pat naudojami vaisiai, prieskoniniai augalai ar kiti pagardai. Paplitus lagerio tipo alui, elis buvo nustumtas į šalį, tačiau išlaikė gilias tradicijas ir dabar yra vertinamas įdomesnio skonio ieškančių vartotojų,“ – pasakojo L. Čekanavičius.

Elio tipo alus iki šiol gaminamas giliomis šio gėrimo tradicijomis pasižyminčiose šalyse, tokiose kaip Belgija, Vokietija ar Didžioji Britanija. Belgijoje elis nuo seno verdamas vienuolynuose, kur jis vaidino ir ekonomiškai bei religiškai svarbų vaidmenį. Vienas iš tokių yra vadinamasis trapistų (vienuolių ordino iš Trapos vienuolyno Prancūzijoje) alus, Belgiją pasiekęs XVIII amžiaus pabaigoje kartu su vienuoliais, bėgančiais nuo Didžiosios Prancūzijos revoliucijos sukeltų reformų. Šis alus glaudžiai susijęs su religinėmis dogmomis: jo gamybos procese privalo dalyvauti vienuoliai, o pardavus gautas pelnas turi būti skirtas vienuolynui išlaikyti bei įvairioms socialinėms programoms remti. Taip skatintas vienuolynų atskyrimas nuo pasaulietinės valdžios ir didesnis savarankiškumas. Šis elio tipo įvairių stilių alus Belgijoje parduodamas iki šiol, o jo paskirtis pakito ne tiek ir daug.

Nors Lietuvoje dominuoja lagerio tipo alus, čia galima atrasti ir elio šeimai priklausančių stilių atstovų:kvietinį, belgišką alų, tokį kaip auksinį blonde, vienuolynų, rudą stiprų dubbel. Elis daugelio vertinamas dėl plačios skonių gamos – dedant įvairius priedus kiekvieną kartą gali būti išgaunamas vis kitoks skonis: kavos, šokolado ir pan.

Pasak Lino Čekanavičiaus pastaruoju metu Lietuvoje auga aukštos kokybės elio pasiūla. Jį dažniausiai verda mažesnės daryklos, siūlomas aukštos kokybės barai, norintys pasiūlyti labiau išskirtinį ir neįprastą gėrimą. „Geros kokybės elio paragauti verta tiems, kurie mėgsta eksperimentuoti ir atrasti įdomesnius, netradicinius alaus skonius, anksčiau paprastai tekdavo ieškoti tarp užsieninio alaus, tačiau dabar labai kokybiško elio gamina ir Lietuvos gamintojai,“ – sakė ekspertas.

Skirtingų stilių alus turi būti patiekiamas skirtingai

Pasak alaus someljė, ne visos alaus rūšys turi būti patiekiamos bokale. „Mums įprastas bokalas arba plati trumpakojė taurė labiausiai tinka lagerio tipo alui, tuo tarpu kilmingi eliai turi būti pilami į būtent jiems skirtas elegantiškas taures. Skiriasi ir jų patiekimo temperatūra: eliai turi būti patiekiami vos šiltesni nei lageriai“, – apie menkiau pažįstamos alaus atmainos patiekimo kultūrą pasakojo L. Čekanavičius. Pavyzdžiui, tradicinis britiškas elis patiekiamas apie 7-9 laipsnių temperatūros, kilmingas – apie 10-12 C, tuo tarpu lageriai įprastai tiekiami vėsesni – (apie 5-7 C).

Alus kaip ir vynas derinamas prie maisto atsižvelgiant į alaus ir patiekalo skonį, tačiau ekspertas davė ir keletą universalesnių patarimų. „Dažniausiai neapsiriksite šviesųjį elį pasirinkę prie jautienos kepsnio, tamsųjį – prie paukštienos ar veršienos, o kvietinį – prie žuvies patiekalų ar kaip aperityvą,“ – sakė alaus žinovas.

Šaltinis: lrytas.lt

 

Komentarai 

 
0 #101 chloroquine drug 2020-07-10 11:17
Thanks for finally talking about >Kuo skiriasi alaus rūšys?
Citata
 
 
0 #100 chloroquine generic 2020-04-09 05:07
Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was
curious about your situation; many of us have created some nice
methods and we are looking tto trade techniques with others, please shoot me an email
if interested.

my homepage chloroquine generic: http://chloroquine24.com/
Citata
 
 
0 #99 generic chloroquine 2020-04-09 04:20
These are truly fantastic ideas in concerning blogging. You have touuched slme fastidious points here.
Any way keep up wrinting.

Feell free to surf to my blog post generic chloroquine: http://chloroquine24.com/
Citata
 
 
0 #98 chloroquine cost uk 2020-04-09 03:06
Hi there! I could have sworn I've been tto this site before but after reading through some of the post I realized it's new to
me. Anyways, I'm definiitely happy I found it and I'll be book-marking
and checking back frequently!

Feel free to surf to my web sitee chloroquine cost uk: http://chloroquine24.com/
Citata
 
 
0 #97 Jared 2020-04-09 02:24
Do you min if I quote a few of your articles as long as I provide
credit and sources back to your webpage?
My blog site is in the exact same area of interest as yours and my users would genuinely
benefit from a lot of the information you present here.
Please let me know if this ok with you. Thanks a lot!

my page - chloroquine online pharmacy [Jared: http://Azithromycin2019.com/]
Citata
 
 
0 #96 azithromycin 500 2020-03-07 21:09
I got this website from my pal who shared with me regarding this website and now this time I am browsing this web page and reading very informative content
at this place.

My web page; azithromycin 500: http://azithromycin2019.com/
Citata
 
 
0 #95 azithromycin prices 2020-03-07 17:14
you're in point of fact a just right webmaster. The site loading speed is amazing.

It sort of feels that you're doing any distinctive trick.
Furthermore, The contents are masterwork. you've done a wonderfvul activity on this topic!



Also visit my webpage: azithromycin prices: http://azithromycin2019.com/
Citata
 
 
0 #94 Ellgliree 2019-10-10 19:19
Safest And Cheapest Sildenafil Uk viagra: http://sildenafbuy.com Cephalexin And Belly Fat Discount Pharmacy Pills Medicamento Propecia
Citata
 
 
0 #93 JoniMuh 2019-09-15 21:52
Use them to replace old or damaged valves, handles, spouts, controls, sensors, and more. Frost-free faucets have a vacuum breaker that sometimes leaks. .. Left Hinge GFDSL242 – 24″ Outdoor Double Faucet Beer Dispenser, Solid
Sink or swim lyrics: http://sinkfaucets.cf/art/sink-or-swim-lyrics/
Citata
 
 
0 #92 JoniMuh 2019-09-15 15:33
14 Jan 2019 parts of sink drain diagram bathroom sink plumbing parts sink rough in diagram for bathroom sink drain parts plumbing offset sink drain sink.
How to replace a bathroom sink faucet: http://sinkfaucets.cf/art/how-to-replace-a-bathroom-sink-faucet3/
Citata
 

Komentuoti

Security code
Atnaujinti